Prodejna otevřena nově i v sobotu, od 20.4.

Skateboarding objev historii kalifornského fenoménu a top skateparky v Česku

Skateboarding: objev historii kalifornského fenoménu


Skateboarding: objev historii kalifornského fenoménu a top skateparky v Česku

Je rychlý, lehký a jako stvořený na nejrůznější triky. Jen málokde se vyřádíš tak jako na skateboardu. Pojď s námi odhalit historii skateboardingu, podívat se na naše nejlepší ridery a top skateparky po celé České republice. Na závěr ti ukážeme, jaké skate soutěže by ti neměly uniknout.

Od výroby prvního skateboardu uplynulo už 70 let

Skateboarding má slavnou historii, která nevznikla nikde jinde než ve slunné Kalifornii. A to hned na začátku 50. let, kdy surfaři hledali způsoby, jak „surfovat“ také po silnicích. V té době používali vlastně ručně vyrobená dřevěná prkna, která měla zespodu přimontovaná kolečka od bruslí. A přestože byl skateboard ze skromných materiálů, fungoval skvěle. Rostoucí popularity se chytly značky Makaha a Hobie a nabídly riderům první moderní skateboardy – desky z kanadského javoru, kolečka z tvrdého polyurethanu.

V roce 1976 byl na Floridě postavený první skatepark a mnoho dalších se začalo objevovat po celých Spojených Státech, Evropě i Asii. To byl poslední krůček k organizaci skateboard soutěží a popularizaci nejrůznějších triků, jako je ollie, kickflip nebo nollie. Společně s rozvojem skateboardingu se na scéně začaly objevovat i skate legendy – třeba Tony Hawk, který jako první na světě udělal na prkně obrat o 900°.

Historie skateboardingu v Česku a naše repre

Historie skateboardingu v Česku a naše repre

Skateboarding se úspěšně rozšířil i do Česka. V 80. letech se jezdilo hlavně ve větších městech, kde se postupně rozšiřovala komunita místních skaťáků. Mezi hlavní průkopníky patřil třeba Ivan Zobák Pelikán, Petr Karlíček nebo Tomáš Potůček, kteří přispěli ke stavbě nových skateparků.

V roce 2010 vznikla Česká asociace skateboardingu (ČAS) a spolu s tím se začala formovat i česká reprezentace talentovaných riderů. Za muže aktuálně jezdí třeba Martin Pek, Maxim Habanec, Honza Navrátil, Tobiáš Jírovec, ženy výborně reprezentuje Anna Sedlářová nebo Laura Žáčková.

Kde si dobře zajezdíš? Top 10 skateparků v Česku

O skateparky u nás rozhodně nouze není. Skoro v každém městě najdeš místo, kde si pěkně zajezdíš. Kam se vyplatí podívat? Tohle je 10 nejlepších skateparků v České republice.

Jaké skate akce v Česku rozhodně nesmíš propásnout?

Každý rok se pořádají super skate akce pro začátečníky i pokročilé riders. Oblíbené jsou třeba soutěže o nejlepší triky nebo contesty v dropování: Český skateboardingový pohár, Slawex skate contest, Red Bull Drop In, Mystic SK8 Cup, Grand Prix Beroun nebo Pražskej démon. Ať už se přihlásíš jako rider nebo vyrazíš jako divák, skvělá show a pořádná nálož skate triků tě nemine.

Pokud i tebe skateboardingové nadšení, neváhej omrknout naši pestrou nabídku na našem e-shopu. Máme široký výběr skateboardů (i elektrické skateboardy nebo skateboard komplety) pro kluky a holky, takže si na své přijde opravdu každý.