Prodejna otevřena nově i v sobotu, od 20.4.

Longboarding: jak dlouhé prkno ovládlo svět a nejlepší trasy v Česku

Longboarding: jak dlouhé prkno ovládlo svět a nejlepší trasy v Česku

Vyrobili ho na Havaji, pak se dostal do Kalifornie a následně se o něm dozvěděl celý svět. Řeč je o longboardu, který skvěle slouží nejen jako přepravovací prostředek a lifestylový doplněk, ale také jako profesionální vybavení na adrenalinový downhill. Poznej historii longboardingu a omrkni místa, kde si u nás pěkně zajezdíš.

Longboardy jsou výrazně delší, stabilnější a pohodlnější na klasickou jízdu než skateboardy. Longboardy si vysloužily sympatie u jezdců po celém světě. Zatímco většina skateboardových koleček měří v průměru 50 až 60 mm (tvrdost 98 až 101), longboardová kolečka jsou výrazně větší (60 až 80 mm) a měkčí (tvrdost 78 až 82). To znamená plynulou jízdu a méně zaškobrtnutí, když najedeš na zákeřný kamínek nebo do spáry na chodníku.

Historie longboardingu: od surfařského hobby po celosvětový fenomén

Překližka, trucky a kolečka. Takhle vypadal úplně první longboard v historii, který si vyrobili surfaři na Havaji okolo roku 1950. Když zrovna nebyly ideální vlny, vydali se jezdit do ulic, a longboard k tomu posloužil naprosto báječně. Netrvalo dlouho a surfařské hobby se rozšířilo do jižní Kalifornie. Pro výrobu desky se začaly využívat dražší a flexibilnější dřevěné materiály, na kolečka zase odolný polyurethan. To riderům umožnilo větší kontrolu nad prknem a zároveň vyšší rychlost jízdy.

Brzy se přišlo na to, že longboard slouží nejen skvělý prostředek k přepravě, ale také pro rychlé a adrenalinové disciplíny – jako je slalom, freeride nebo sjezd (downhill), při kterém doslova tuhne krev v žilách. Trendem posledních let je také longboard dancing, který spočívá v dělání triků, otáček a jiných tanečních pohybů přímo za jízdy.

Longboarding v Česku a nejoblíbenější disciplína

Do Česka se longboarding dostal výrazně později, a to až v roce 2008. Nejvíce rozšířenou disciplínou u nás je jednoznačně downhill, který se jezdí například na kopci Kozákov v Českém ráji (tam se profesionální longboardisté řítí serpentinami rychlostí až 100 km/h). Na seznam nejdůležitějších jmen české longboardingové scény se řadí například Jakub Jirman, Vašek Čvančara, Lukáš Klos, Franta Kubíček, Jakub Rod nebo Daniel Mayer.

Kde si zajezdit na longboardu?

Na rozdíl od skateboardu nemusíš hledat bowly nebo rampy. Poslouží ti jakákoliv cyklostezka, cesta v parku nebo asfaltka. V ideálním případě by trasa měla splňovat tyto 3 parametry: je rovná, čistá (neobsahuje moc kamínků, větviček, štěrku) a nechodí tam davy lidí. Třeba v Praze si příjemně zajezdíš na těchto místech:

  • trasa Vypich – Ladronka – Strahov – Petřín – Letná
  • trasa Budějovická – Vyšehrad – Nuselský most – Náplavka
  • trasa sjezd Petřín – Petřínské terasy – Nebozízek – Mácha – Újezd
  • trasa Staré Bohnice – Trója – Stromovka

 

Pokud jsi z Brna a okolí, tak můžeme doporučit tyto trasy: 

  • Modřická cyklostezka
  • Bílovická stezka
  • Bystrce – Anthropos

 

Zářná budoucnost longboardingu

Kouzlu longboardingu propadá čím dál více lidí. A rozhodně to není sport jenom pro kluky. Existuje skupina Longboard Girls Crew, která sdružuje „longboarďačky“ po celém světě – a svoji partu má i v Česku. Po celé republice se navíc pořádají různé longboardové kempy nebo závody, takže o rider parťáky mít  nouzi rozhodně nebudeš. Pokud i tebe láká stát na dlouhém prkně, na našem e-shopu najdeš pestrou nabídku longboardů pro kluky i holky. Hitem poslední doby jsou také elektrické longboardy, tak je určitě nezapomeň omrknout.